8 'CHECKLIST' YANG KORANG KENA ADA SETIAP KALI HARI RAYA. BARULAH LENGKAP!

8 'CHECKLIST' YANG KORANG KENA ADA SETIAP KALI HARI RAYA. BARULAH LENGKAP!

Aidilfitri dah tak lama bakal menjelang. Korang dah buat persiapan untuk Raya ke belum tuu?

Lebaran 2022 ini pasti lebih meriah kerana kita sudah boleh beraya seperti dahulu walaupun kita masih dalam fasa endemik dan perlu menjaga SOP. Kita dapat merentas daerah dan negeri untuk pulang ke kampung halaman dan ziarah-menziarahi sanak-saudara kita. Hari Raya adalah masa yang istimewa bagi semua umat Islam untuk pulang dan bertemu semula dengan keluarga. Sekiranya anda cukup bernasib baik kerana dijemput ke rumah terbuka Hari Raya, anda pasti akan menikmati makanan yang lazat seperti rendang daging, lemang, ketupat dan sate yang sentiasa menjadi kegemaran sepanjang masa. Tetapi sebelum anda merasa sangat teruja dengan perayaan makanan dan keseronokan bersama dengan yang tersayang,

berikut adalah beberapa perkara yang perlu korang semak dan lakukan sebelum pulang ke kampung:-

1) Bakar Sendiri Atau Beli Biskut Raya

Apa yang lebih menggembirakan daripada menjalin hubungan dengan keluarga, sanak saudara dan rakan adalah membakar biskut raya yang lazat atau boleh sahaja anda membelinya. Terdapat pelbagai jenis biskut yang berwarna-warni, sedap dan menyelerakan Oleh itu, pastikan anda telah menyediakan biskut yang lazat ini untuk dinikmati bersama yang tersayang.

2) Belajar Memasak Rendang Yang Menakjubkan!

Tingkatkan kemahiran memasak anda kerana anda harus menyediakan hidangan yang menakjubkan ini iaitu rendang! Kita pasti akan tergoda walaupun dengan hanya memikirkan menu ini. Bagi memastikan tetamu anda berasa gembira dan teruja dengan rendang anda yang luar biasa, maka siapkanlah resipi anda dan mulakan latihan memasak hari ini!

3) Bersihkan Rumah

Selain meningkatkan suasana di rumah, pembersihan juga berperanan menjaga rumah yang bebas dari debu dan habuk agar lebih sihat. Pastikan setiap kawasan dan sudut rumah dibersihkan, potong rumput dan bersihkan longkang serta cabut semua pokok-pokok renek.

4) Hiaskan Rumah Hari Raya

pasti akan lebih menggembirakan sekiranya rumah dihiasi dan dibersihkan kerana ia dapat menaikkan semangat tidak kira tuan rumah atau para tetamu yang berkunjung. Oleh itu, anda mungkin dapat mempertimbangkan untuk menggantikan langsir dan membeli Raya knick knacks (hiasan untuk lebaran) di pusat membeli belah yang terdekat.

5) Pergi Membeli Belah Untuk Pakaian Yang Cantik Hari Raya adalah peluang untuk anda mempamerkan fesyen anda yang luar biasa hebat. Siapkan dompet anda dan pergi ke pusat membeli-belah untuk mendapatkan penampilan diri yang baru. Tapi perlulah ikut SOP ya, jangan keluar beramai-ramai! Pastikan juga untuk menyiapkan kamera kerana dijangkakan anda pasti akan banyak ber-OOTD.

6) Sediakan ‘Duit Raya’ Setiap tahun sepanjang bulan ramadhan, anda pasti dapat melihat kebanyakan bank akan sentiasa dipenuhi oleh umat Islam yang beratur panjang untuk menukar duit raya yang baru. Masukkan duit raya ke dalam sampul raya untuk diedarkan kepada anak-anak, keluarga dan rakan-rakan yang pasti akan membawakan senyuman kepada tetamu anda! Namun pada tempoh fasa endemik ini, pasti ramai yang tak dapat pulang ke kampung berhari raya. Kami cadangkan anda siap-siap ambil akaun sanak saudara untuk diberikan duit secara dalam talian. Banyak aplikasi di telefon pintar anda yang menawarkan perkhidmatan bagi duit raya secara online, seperti Maybank, Hong Leong Bank, Touch N Go dan banyak lagi.

7) Mainkan Lagu-Lagu Hari Raya Siapkan banyak senarai pilihan lagu raya untuk dinikmati setiap orang dan setiap saat bagi menaikkan lagi semangat sambutan Hari Raya.

8) Pastikan Rumah Korang Diperiksa Dari Serangga Perosak

Anda mungkin tidak menjangkakan tetamu yang tidak diundang ini akan beratur dan bersembunyi di rumah anda. Hanya menunggu masa untuk berpesta di hidangan anda nanti. Ini pasti akan menimbulkan kekacauan kepada tetamu anda. Jadi, untuk tidak memberi kejutan kepada para tetamu anda nanti, apa kata anda cuba dapatkan perkhidmatan penghapus serangga bagi mengelakkan ketidakselesaan kepada orang yang tersayang. Semoga sambutan Hari Raya anda lebih sempurna dan meriah dengan persediaan yang lengkap.

Back to blog