KELEBIHAN MINUMAN DETOX

KELEBIHAN MINUMAN DETOX

KELEBIHAN MINUMAN DETOXAPA ITU AIR DETOKS?

Air detoks adalah air yang telah diperasakan dan diletakkan dengan rasa buah-buahan segar, sayur-sayuran atau herba. Anda boleh membuat air detoks di rumah dengan pelbagai cara iaitu dengan menggunakan kombinasi buah-buahan, sayur-sayuran dan ramuan yang anda suka.

Berikut adalah beberapa kombinasi resipi air detoks yang popular:

Timun dan pudina. Lemon dan halia. Blackberry dan oren. Lemon dan serbuk lada cayenne. Tembikai dan pudina. Grapefruit dan rosemary. Limau dan lemon. Lemon dan limau nipis. Strawberry dan daun selasih. Epal dan serbuk kayu manis. 

KHASIAT AIR DETOX

Air detoks dikatakan mempunyai banyak faedah kesihatan termasuk:

  • Dapat mengurangan berat.

  • Pembuangan toksin dalam badan.

  • Mengimbangi pH badan.Kesihatan pencernaan yang lebih baik.

  • Meningkatkan fungsi imun.Meningkatkan mood.

  • Meningkatkan tahap tenaga

  • .Memperbaiki dan mencantikkan kulit.

  • Kebaikan air detoks akan berbeza-beza bergantung pada bahan yang anda gunakan dan kekuatan infus.

 

Walau bagaimanapun, banyak faedah kesihatan air detoks boleh dikaitkan dengan air itu sendiri, dan bukan bahan yang digunakan.

1. Membantu Mengurangkan Berat Badan

Air terbukti meningkatkan kadar metabolisme anda buat sementara waktu, jadi anda membakar lebih banyak kalori. Kajian menunjukkan bahawa minum setengah liter air dapat meningkatkan kadar metabolisme anda hingga 30% selama kira-kira satu jam.Satu kajian mendapati bahawa orang dewasa yang berlebihan berat badan yang minum setengah liter air sebelum makan kehilangan berat badan 40% lebih banyak daripada mereka yang tidak.Meningkatkan Kesihatan PencernaanPenghidratan penting untuk kesihatan pencernaan dan menjaga pergerakan usus yang kerap. Kekeringan kronik boleh menyebabkan sembelit yang boleh membuat anda merasa kembung dan lembap. Minum banyak air boleh membantu makanan mengalir dengan lancar ke usus dan mengelakkan anda sembelit.

 

2. Meningkatkan Tahap Mood dan Tenaga

Bahkan dehidrasi ringan boleh mempengaruhi tahap mood, tumpuan dan tenaga. Kajian menunjukkan bahawa tahap dehidrasi sekitar 1% dapat menurunkan mood, mengurangkan jangka masa tumpuan dan menyebabkan sakit kepala.Satu kajian melihat orang dewasa yang minum kurang daripada 1.2 liter air setiap hari dan apabila mereka meningkatkan pengambilan air menjadi 2.5 liter sehari, mereka lebih gembira, mempunyai lebih banyak tenaga dan merasa lebih tenang.

3. Meningkatkan Fungsi Imun

Ini adalah satu tuntutan mengenai air detoks yang mungkin sedikit berlebihan. Betul bahawa makan buah-buahan dan sayur-sayuran dan juga jus buah dapat membantu menyokong sistem imun anda. Khususnya, vitamin C terbukti bermanfaat bagi sistem kekebalan tubuh anda ketika dikonsumsi secara berkala. Walau bagaimanapun, jumlah nutrien ini yang anda dapat dari infusi seperti air detoks cenderung minimum dan sangat berubah-ubah. Walaupun secara teorinya mungkin air detoks tidak mungkin mempunyai kesan yang bermakna terhadap fungsi imun. 

Sumber: Jomsihat

Back to blog