KENALI 5 SIFAT UTAMA OTANG TOKSIK,RACUN DALAM PERSAHABATAN

KENALI 5 SIFAT UTAMA OTANG TOKSIK,RACUN DALAM PERSAHABATAN

Ciri-ciri orang toksik yang mesti dielakkan:Orang yang dianggap toksik sering membuat anda berasa sedih, tidak bernilai, kecewa, dan juga bersalah atas perkara yang anda tidak lakukan. Jadi, apakah ciri-ciri orang yang mempunyai personaliti ini?Hanya mahu berseronok.

Salah satu ciri personaliti toksik yang anda boleh rasa ialah:-

1) mereka tidak ada untuk anda apabila anda memerlukannya. Walau bagaimanapun, mereka sentiasa memaksa anda untuk membantu mereka apabila mereka dalam kesusahan.Ia tidak berhenti di situ, jika mereka benar-benar telah membantu anda, mereka tidak teragak-agak untuk memanfaatkan setiap peluang untuk menyombongkannya.

2)Tidak berempati atau bersimpati dengan anda.Jangan mengharapkan orang yang negatif untuk memahami anda sepenuhnya, kerana biasanya orang toksik tidak dapat memahami dan memahami keadaan orang lain.Satu contoh ialah apabila anda menceritakan masalah anda. Daripada menyokong dan menghiburkan, mereka mungkin sibuk menilai dan menyalahkan anda.Ada kalanya mereka membandingkan masalah anda dengan masalah yang mereka hadapi. Perkataan seperti "anda masih lebih baik, cuba jika saya ..." mereka juga sering melemparkan .

3) Suka mengawal dan memanipulasi orang lain.Perkara yang paling menjengkelkan tentang orang toksik ialah tabiat mereka mengawal dan memanipulasi orang lain. Mereka akan membuat orang lain melakukan apa yang mereka mahu untuk mencapai matlamat mereka.Mereka juga tidak teragak-agak untuk berbohong dan mengelak dengan sejuta alasan apabila pembohongan itu terbongkar.Orang ini boleh membuat anda rasa terhutang budi kepadanya.

4) Mereka juga boleh menyakiti perasaan anda, dengan alasan apa yang mereka lakukan untuk menyelamatkan anda. Contohnya, menghina seseorang sebagai "gemuk" dengan alasan dia akan berusaha lebih keras untuk berdiet.Perangai orang "toksik" hampir sama dengan perangai psikopat. Jika mereka telah berjaya membuat anda melakukan apa yang mereka mahu melalui manipulasi, maka mereka akan melakukan perkara yang lebih teruk lagi.Tidak mahu mengaku salah atau meminta maaf. Selain menjengkelkan dan menyakiti anda, orang toksik enggan meminta maaf. Walaupun mereka jelas salah, mereka akan menganggap bahawa kesalahan mereka disebabkan oleh orang lain.

5) Dalam banyak kes, mereka cuba menjalin hubungan baik dengan orang lain tetapi sebenarnya untuk mencapai matlamat mereka sendiri. Mereka ingin mendapatkan simpati dan perhatian dengan berpura-pura menjadi mangsa atau mangsa permainan.Sering merendahkan atau memperlekehkan anda. Apa sahaja kejayaan atau kejayaan yang anda miliki, orang yang mempunyai personaliti toksik akan sentiasa menafikan anda dan mengganggu anda. Apabila dia tahu anda berjaya dan mendapat pencapaian, dia secara tidak langsung akan membandingkan secara negatif dengan orang lain atau dirinya sendiri, malah menjatuhkan anda. Pada dasarnya, dia tidak berpuas hati dengan kejayaan anda dan cuba menjatuhkan anda.

 Apa yang perlu anda lakukan apabila anda bertemu dengan orang toksik?

1) Apabila berurusan dengan ketoksikan orang lain, fahami dahulu masalah yang anda hadapi dan ketahui bahawa anda bukan orang yang salah melakukannya.

2)Tetapkan had pada berapa banyak yang anda mahu bertindak.Kadang-kadang, orang itu mungkin menunjukkan kemarahan atau melakukan sesuatu yang lain untuk memanipulasi keadaan.

3) Cuba tawarkan penyelesaian terbaik untuk menyelesaikan masalah tanpa menyalahkan diri sendiri.

4)Kurangkan juga penglibatan anda dalam kehidupan mereka, terutamanya apabila mereka sendiri menghadapi masalah.

5) Mungkin ada keinginan untuk membantu dan memberi nasihat, tetapi ini boleh membuang masa memandangkan keperibadian mereka.

Dengan mengurangkan penglibatan anda, anda juga menghabiskan lebih sedikit masa dengan orang ini untuk mengelakkan rasa sakit atau letih. Jika perlu, putuskan hubungan anda dan mereka apabila anda telah kehabisan tenaga mental anda.Tambahan pula, kadangkala seseorang yang menunjukkan tingkah laku toksik mungkin tidak menyedari bahawa apa yang mereka lakukan membuatkan anda tidak selesa.

Oleh itu, pertimbangkan untuk bercakap dari hati ke hati tentang perasaan anda.Terdapat juga sesetengah orang yang tindakannya berdasarkan gangguan personaliti atau masalah mental yang tidak dapat diselesaikan sehingga menyukarkan komunikasi. Dalam kes ini, dapatkan bantuan daripada profesional seperti ahli psikologi atau pakar psikiatri.

Back to blog