TANDA-TANDA 'BURNOUT' DALAM KALANGAN REMAJA DAN DEWASA

TANDA-TANDA 'BURNOUT' DALAM KALANGAN REMAJA DAN DEWASA

Keadaan emosi, mental dan keletihan fizikal yang disebabkan oleh tekanan berlebihan yang berpanjangan. Situasi ini terjadi apabila diri diselubungi kesedihan dan tidak dapat memenuhi keperluan diri atau terlalu banyak tekanan kerja dalam jangkamasa yang amat panjang.Jika tekanan berterusan, individu itu akan mula hilang minat dan motivasi dan seterusnya menyebabkan produktiviti diri berkurangan dan meningkatkan perasaan diri yang tidak berdaya, tidak ada harapan dan rasa marah.

Jika individu tersebut mempunyai rasa dan keadaan seperti itu setiap masa ini menunjukkan bahawa individu tersebut telah mengalamiĀ burnout.Burnout merupakan suatu keadaan di mana pelajar berasa letih dari sudut mental dan fizikal akibat belajar terlalu lama sehingga menimbulkan emosi negatif seperti kekurangan motivasi dan kekecewaan di sekolah.

Tanda-tanda ā€˜burnoutā€™ :

1. Keletihan

Tanda keletihan yang ketara ialah bila sentiasa rasa letih dan boleh wujud dalam bentuk emosi, mental dan fizikal

2. Motivasi diri menurun

Bila korang tak lagi semangat untuk buat sesuatu dan tiada motivasi untuk buat kerja ialah petanda ā€˜burnoutā€™. Paling ketara, korang susah untuk bangun pagi dan bersiap pergi kerja atau kelas setiap hari.

3.Ā Emosi negative

Selalu rasa perkara harian yang dibuat tak lagi penting untuk difikir, selalu kecewa tanpa sebab, sentiasa befikiran negative berbanding sebelumnya.

4.Masalah kognitif ā€˜Burnoutā€™ dan tekanan yang kronik boleh mengganggu kemampuan korang untuk focus.

Bila dalam keadaan tertekan, perhatian akan menjadi semakin sempit kerana terlampau fikirkan perkara negative yang dianggap sebagai ancaman kepada diri sendiri. Kesannya, boleh menyebabkan kurang sukar untuk selesaikan masalah dan jadi pelupa sebab sukar untuk ingat sesuatu

5. Prestasi merosot

Tanda paling ketara ialah prestasi diri semakin menurun berbanding sebelumnya. Jika ā€˜burnoutā€™ dalam jangka masa yang lama boleh menjadi kronik Tak menjaga diri Bila alami ā€˜burnoutā€™ ada diantaranya akan melakukan perkara yang tidak sihat seperti merokok, makan secara berlebihan, takĀ  cukup tidur atau kurang makan. Paling ketara untuk wanita ialah jarang lakukan penjagaan kulit. Terlalu bergantung pada ubat untuk hilangkan tekanan adalah salah satu tanda juga

6.Sentiasa fikirkan kerja

Walaupun mungkin tidak bekerja pada waktu tertentu korang mungkin akan habiskan tenaga mental dengan memikirkan kerja dan ganggu kemampuan untuk pulih dari tekanan

7. Masalah kesihatan ā€˜burnoutā€™ yang serius mampu menimbulkan masalah kesihatan seperti masalah pencernaan, penyakit jantung, kemurungan dan kegemukan.

Cara MengatasiĀ Burnout Jika anda mengalami masalahĀ burnout, anda perlu mengatasi masalah ini dengan segera. Kaedah-kaedah yang boleh dilakukan untuk mengatasiĀ burnout:

  • Mulakan hari dengan senyuman
  • Mengamalkan pemakanan yang seimbang,
  • senaman dan tidur yang cukup
  • Merehatkan diri dan bercuti daripada kerja
  • Mencuba sesuatu atau aktiviti baru yang menyeronokkan
  • Meluangkan masa di luar dengan alam sekitar
Back to blog