TANGGUNGJAWAB ANAK KEPADA KEDUA IBU BAPAย 

TANGGUNGJAWAB ANAK KEPADA KEDUA IBU BAPAย 

Tanggungjawab Anak Kepada Kedua Ibu Bapa

Seorang anak yang soleh dan solehah bertanggungjawab tidak akan mengabaikan kebajikan kepada kedua ibu bapanya. Jika si anak mengorbankan seluruh harta dan tenaganya untuk membalas jasa yang telah diberikan oleh kedua ibu bapanya ke atas dirinya nescaya dia tidak akan mampu membalasnya.

Hadis Nabi SAW

"ุนูŽู†ู’ ุฃูŽุจููŠ ู‡ูุฑูŽูŠู’ุฑูŽุฉูŽ ู‚ูŽุงู„ูŽ ู‚ูŽุงู„ูŽ ุฑูŽุณููˆู„ู ุงู„ู„ู‘ูŽู‡ู ุตูŽู„ู‘ูŽู‰ ุงู„ู„ู‘ูŽู‡ู ุนูŽู„ูŽูŠู’ู‡ู ูˆูŽุณูŽู„ู‘ูŽู…ูŽ ู„ูŽุง ูŠูŽุฌู’ุฒููŠ ูˆูŽู„ูŽุฏูŒ ูˆูŽุงู„ูุฏู‹ุง ุฅูู„ู‘ูŽุง ุฃูŽู†ู’ ูŠูŽุฌูุฏูŽู‡ู ู…ูŽู…ู’ู„ููˆูƒู‹ุง ููŽูŠูŽุดู’ุชูŽุฑููŠูŽู‡ู ููŽูŠูุนู’ุชูู‚ูŽู‡ู"

Dari Abu Hurairah ia berkata; Rasulullah SAW bersabda: โ€œSeorang anak tidak akan mampu untuk membalas kebaikan orang tuanya, kecuali ia mendapatinya dalam keadaan hamba, lalu ia membeli dan memerdekakannya.โ€[ HR Tirmizi No: 1829 ] (Status: Hasan Sahih.)

Berkhidmatlah dan berbuat baiklah kepada kedua ibu bapa semampu yang boleh. Tidak ada alasan anak-anak tidak mahu menziarahi ibu bapanya dengan alasan sibuk dan tidak ada masa. Anak- anak yang melukakan hati ibu bapa tanpa alasan yang syarie termasuk dalam kalangan anak-anak yang derhaka. Anak derhaka tidak dapat mencium bau syurga.Derhaka pada kedua ibu bapa merupakan dosa besar.

Nabi SAW bersabda maksudnya, โ€œRedha Allah pada redha orang tua dan murka Allah pada murka orang tua.โ€[ HR. Al Baihaqi ]

Sebenarnya, banyak bakti yang boleh dilakukan kepada ibu bapa. Bakti itu bukan sahaja berbentuk material semata-mata malah, ianya merangkumi elemen spiritual dan hubungan kasih sayang yang perlu ditunjukkan oleh setiap insan bernama anak. Ini lebih-lebih lagi bersesuaian jika keadaan fizikal ibu bapa yang semakin uzur dan memerlukan lebih perhatian. Bukannya, untuk melepaskan tanggungjawab kita, ibu bapa dihantar ke rumah orang tua, semata-mata kerana kita tiada masa dan tidak tahan dengan kerenah mereka. Nau zubillah hi min zaa lik.

ย Terdapat 10 bakti perlu dilakukan setiap anak terhadap ibu bapa mereka.Perkara tersebut adalah seperti berikut :

1. Memberi Nafkah.

Ada ibu bapa yang berdepan dengan masalah kewangan. Mereka tidak dapat lagi melakukan tugas seharian disebabkan faktor usia. Jika bekerja, tetapi tidak mencukupi untuk menampung perbelanjaan keluarga yang semakin meningkat.Justeru menjadi tanggungjawab anak memberi nafkah atau bantuan kewangan kepada ibu bapa. Sumbangan itu tidak seberapa berbanding yang dibelanjakan ibu bapa untuk membesar dan mendidik anak.

2. Menyediakan Tempat Tinggal.

Dalam kes ibu bapa yang hilang tempat tinggal atau tidak sesuai untuk didiami, menjadi tanggungjawab anak menyediakan tempat tinggal lebih sesuai kepada ibu bapa.Paling baik jika ibu bapa dibawa tinggal bersama agar dapat menjamin keselamatan dan keperluan harian mereka diuruskan dengan baik. Memberi Kasih Sayang.Kasih sayang adalah sebagai membalas kasih sayang yang selama ini dicurahkan ibu bapa. Jadi, seharusnya kasih sayang itu dibalas sebaik-baiknya.Anak yang baik tidak melupakan jasa dan kasih sayang ibu bapa. Anak soleh sentiasa memohon kepada Allah agar ibu bapa mereka diberkati dan dicucuri rahmat.

Firman Allah SWT yang bermaksud:โ€œWahai Tuhanku! Cucurilah rahmat kepada mereka berdua seperti mereka mencurahkan kasih sayang memelihara dan mendidikku ketika kecil.โ€ [al-Isra: 24]

3. Memberi Perhatian Ibu bapa yang diabaikan akan kesunyian.

Mereka terasa disisih dan dan seperti tidak dipedulikan. Hal ini memberi tekanan perasaan dan menyebabkan kemurungan. Keadaan ini jika berterusan memberi kesan kepada kesihatan fizikal dan mental ibu bapa.Sukar diterima akal anak mendakwa tidak mampu menjaga ibu bapa, sedangkan mereka mampu menjaga dan membesarkan beberapa orang anak. Memenuhi Permintaan.Ibu bapa sering memerlukan bantuan anak untuk melaksanakan sesuatu keperluan.

Permintaan itu mungkin dalam bentuk kewangan, tenaga dan masa.Memenuhi permintaan ibu bapa perlu diutamakan berbanding melakukan tugas lain.Sesungguhnya, memenuhi permintaan ibu bapa lebih baik berbanding melakukan ibadat sembahyang sunat, berpuasa sunat dan seumpamanya.Malah, keutamaan berbakti kepada ibu bapa lebih utama daripada berjihad di medan perang.

Diriwayatkan daripada Bukhri dan Muslim, Ibnu Umar berkata: โ€œSaya telah bertanya kepada Nabi Muhammad SAW: โ€œApakah perbuatan disukai oleh Allah?โ€ Lalu Baginda bersabda: โ€œSembahyang pada waktunya.โ€ Kemudian apa?โ€ tanya saya lagi. Baginda menjawab: โ€œBerbakti kepada kedua ibu bapa.โ€ Saya bertanya: โ€œApa lagi.โ€ Jawab Baginda: โ€œBerjihad pada jalan Allah.โ€

4. Melakukan Apa Yang Disukai.

Ibu bapa tentu mengharapkan anaknya melakukan sesuatu yang baik pada pandangan mereka. Melakukan perkara yang tidak sukai ibu bapa bermakna melakukan perbuatan derhaka.Anak derhaka kepada ibu bapa tidak mendapat keberkatan dalam kehidupannya. Sesiapa derhaka kepada ibu bapa disegerakan balasan di dunia dan tidak terlepas di akhirat.ย 

Sabda Rasulullah bermaksud: โ€œDua kejahatan yang disegerakan balasan di dunia ialah zina dan menderhaka kepada kedua-dua ibu bapa.โ€[ Hadis riwayat at-Tirmizi ]

Dalam hadis lain diriwayatkan al-Hakam bermaksud: โ€œSemua dosa akan ditangguhkan Allah, yakni balasan menurut kehendak-Nya hingga ke hari kiamat, kecuali balasan menderhaka kepada kedua-dua ibu bapa. Maka, sesungguhnya Allah menyegerakan balasan kepada pelakunya pada masa hidupnya sebelum mati.โ€

Bercakap Dengan Lemah Lembut.Satu cara menjaga perasaan ibu bapa adalah bercakap lemah lembut dengan mereka. Suara hendaklah direndahkan dan jangan membantah permintaan mereka.

Firman Allah SWT bermaksud: โ€œTuhanmu telah memerintahkan, supaya kamu tidak menyembah selain Allah, dan hendaklah berbuat santun terhadap kedua-dua orang tua. Jika salah seorang telah lanjut usianya atau kedua-duanya telah tua, janganlah sekali-kali engkau berani berkata โ€˜ahโ€™ terhadap mereka dan janganlah engkau suka menggertak mereka. Tetapi, berkatalah dengan sopan santun dan lemah lembut.โ€[ al-Israk: 23 ]

Sesungguhnya, anak ditegah membantah kata-kata ibu bapa dengan suara tinggi atau bermaksud merendahkan kedudukan ibu bapa. Lebih baik berdiam diri daripada berkata-kata yang mungkin menyinggung perasaan ibu bapa. Kemudian jika ada kesempatan, gunakan cara yang lembut untuk menjelaskan keadaan sebenar.

5. Menghadiahkan Kejayaan.

Jadi, jika memperoleh kejayaan dalam pelajaran, mendapat pekerjaan, dinaikkan pangkat dan seumpamanya, seharusnya dimaklumkan kepada ibu bapa. Ibu bapa dibawa bersama-sama dalam majlis untuk meraikan kejayaan itu. Meluangkan Masa Bersama-sama.Anak yang tinggal berasingan dengan ibu bapa perlu kerap meluangkan masa mengunjungi mereka. Ibu bapa berasa senang menerima kunjungan dan menatap wajah anaknya.

6. Mendoakan Kebaikan Untuk Ibu Bapa.

Anak perlu sentiasa mendoakan kebaikan untuk ibu bapanya. Amalan mendoakan kebaikan untuk ibu bapa perlu diteruskan walaupun mereka meninggal dunia.Doa untuk ibu bapa

Sabda Rasulullah bermaksud: โ€œApabila meninggal seseorang itu, maka terputuslah segala amalannya, melainkan tiga perkara iaitu sedekah jariah yang berterusan memberi manfaat, ilmu yang memberi kebaikan diajarkan kepada orang lain dan anak yang soleh yang sentiasa mendoakan kebaikan kepada kedua ibu bapanya.โ€[ Hadis riwayat Muslim ]

Kebaikan dilakukan anak terhadap ibu bapa sebenarnya amat kecil. Anak tidak mampu untuk membalas jasa ibu bapa sepenuhnya biarpun dia berbakti sepanjang hayatnya.Gunakan kesempatan yang ada untuk melakukan bakti terhadap ibu bapa sebaik mungkin. Masa untuk anak berbakti kepada ibu bapa sebenarnya semakin suntuk. Lambat laun ibu bapa akan meninggal dunia.

Oleh itu bertindaklah sebelum terlambat, selagi ibu bapa atau salah seorangnya masih hidup maka lakukanlah 10 perkara di atas semoga Allah SWT meredhai dan memberkati hidup kita kerana khidmat yang telah kita lakukan.

Wassalamย 

Back to blog