TIPS PILIH TUDUNG SESUAI UNTUK DIRI SENDIRI

TIPS PILIH TUDUNG SESUAI UNTUK DIRI SENDIRI

Selain daripada pemilihan baju, pemilihan tudung juga penting dalam memastikan seseorang kelihatan cantik dan menawan. Bagi wanita yang menghadapi masalah kesukaran dalam memilih tudung yang sesuai kami akan kongsikan beberapa tips untuk memilih tudung yang sesuai

Bentuk muka

Kenali bentuk muka kita.  Pilih tudung yang sesuai dengan bentuk muka dan sama saiz. Kalau pilih tudung yang tak sesuai nanti terletak tak elok dekat muka. Pastikan tudung yang akan dibeli sesuai dengan bentuk muka dahulu.

Jenis material tudung

Tudung jenis cotton atau chiffon sesuai untuk pakaian casual atau tak rasmi. Tudung jenis satin sesuai untuk pakaian formal atau majlis rasmi keramaian.

Warna tudung

Elak gunakan warna tudung  yang sama dengan baju untuk elakkan daripada nampak tenggelam. Cuba padankan dengan tudung warna pastel. Elakkan daripada memilih  tudung warna gelap atau kusam. Pilih warna yang terang kerana ia membuatkan kita nampak ceria.

 

Tudung plain atau bercorak?

Elakkan pakai baju yang bercorak dengan tudung bercorak. Kontrakan antara baju dan tudung. Sekiranya baju bercorak pilih tudung plain bagi nampak kemas. 

Kain yang senang dibentuk

Pakai tudung yang senang dibentuk seperti jenis kapas atau bawal. Kita akan rasa lebih selesa dan nampak kemas. Sebaikknya tudung seperti bawal digayakan dengan baju yang sesuai sama ada casual atau formal

Back to blog